Home / Recepten / Mosterdsoep met Spekjes en Culieet

Mosterdsoep met Spekjes en Culieet

11 oktober 2025
Bereidingstijd 35 min
Porties 5 personen
Moeilijkheid Makkelijk
Calorieën 80 kcal

Een persoonlijke favoriet! Mosterdsoep, het kan als lunch maar zeker ook als avondeten met lekker vers brood en verschillende soorten dip. Als ik onderstaand recept volg heb ik altijd wat over, dan doe ik het in een bakje in de vriezer. Dit kun je met gemak 3 tot 4 maanden bewaren. Zo heb je altijd iets achter de hand, wel zo handig!

Welke mosterd gebruik je voor de soep?
Voor mosterdsoep kun je het beste een grove mosterd gebruiken. Dat geeft een lekkere textuur en smaak aan je soep. Grove mosterd bevat hele of grof gemalen mosterdzaadjes, waardoor het een iets meer uitgesproken smaak en een lichte crunch heeft dan een andere mosterd.

Ingrediënten voor 5 personen

5
Bestel Culieet

Voedingswaarden

Per portie 100g

+/- 76 Calorieën
+/- 1,5 g Eiwitten
+/- 2,7 g Koolhydraten
+/- 6,4 g Vetten
+/- 1 g Vezels

Bereidingswijze

  1. 1

    Maak de groenten schoon, Snijd een kwart van beide preien af (groenste gedeelte) en houd arpart voor later, Snijd de rest van de prei in ringen, Schil de aardappel, wortel en de knolselderij en een dunschiller en snijd is stukken. Pel de ui en de knoflook, snipper de ui en snijd de knoflook fijn.

  2. 2

    Verhit 2 el olijfolie in een soeppan en bak hierin de ui, knoflook, preiringen, aardappel, wortel en knolselderij 3 minuten op hoge tempratuur.

  3. 3

    Voeg het water toe en de bouillonblokjes toe, breng aan de kook en laat 20 minuten afgedekt koken op lage tempratuur. Snijd ondertussen de apart gehouden prei over de lengte doormidden en in dunne ringen.

  4. 4

    Verhit ondertussen een koekenpan, voeg de spekreepjes toe en bak 3-5 minuten knapperig en bruin op hoge tempratuur. Voeg de dunnen prei toe en haar de pan van de warmtebron.

  5. 5

    Pureer de soep met een staafmixer glad. Voeg de grove mosterd toe en pureer nog even door zodat de mosterd goed gemengd is. Voeg de kookroom toe en breng nog even tot het kookpunt.

  6. 6

    Verdeel de soep over de kommen en garneer met de gebakken spekreepjes en prei, voeg de Culieet toe en eetsmakelijk!

Totale bereidingstijd: 35 minuten

Chef's Tip

Ook lekker om er eens zalmsnippers door te doen! Vegatip: Vervang de spekreepjes door 95 g gehakte hazelnoten en rooster deze kort in de pan.

Deel dit recept

Winkelmand

Je winkelmand is leeg

Verder winkelen