STAMPOT! Het seizoen is hier, ik moet zeggen dat ik deze ook in de zomer eet en ik niet snel ‘wacht’ met een gerecht, ik kan dit het hele jaar door eten. Ja, ook als de mussen dood van het dak vallen.
Voedingswaarden
bij 3 porties, zonder spekjes
Bereidingswijze
-
1
Aardappelen koken: Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook in water met een snuf zout 15–20 minuten tot gaar.
-
2
Ui en Culieet bakken: Snijd de ui in ringen of blokjes. Verhit olijfolie/boter in een koekenpan. Bak de ui op middelhoog vuur goudbruin. Voeg Culieet toe en bak 1–2 minuten mee tot de kruiden aroma geven.
-
3
Stampen: Giet de aardappelen af en stamp met melk tot een smeuïge puree. Breng op smaak met zout en peper.
-
4
Andijvie erbij: Meng de rauwe andijvie door de aardappelpuree (het warmte van de aardappels slinkt de andijvie zachtjes). Voeg de gebakken uitjes met Culieet toe en roer door.
-
5
Serveren: Eventueel garneren met extra Culieet of verse peterselie. Voeg spek toe voor een extra hartige smaak.
Chef's Tip
Je kunt ook een beetje mosterd door de puree roeren voor extra smaak. Voor een lichtere versie: vervang boter door olijfolie of gebruik halfvolle melk.